Vrijwilligers, we kunnen niet zonder

artikel-284

De Ruilwinkel

Hoe heet je?
Karen van Grunsven (zie foto boven)

Welk vrijwilligerswerk doe je en hoelang doe je dit al?
Ik ben al vijf jaar vrijwilliger bij De Ruilwinkel. Elke woensdag ben ik ‘dag verantwoordelijke’. Andere dagen van de week wordt deze taak door een andere vrijwilliger vervuld. We werken met ongeveer 4/5 vrijwilligers per dagdeel. Samen zorgen we voor de inname, het etaleren van de ingeleverde spullen en de uitgave. Hiervoor houden een basisadministratie bij van iedereen die lid wordt en van de punten die je krijgt bij het ruilen van de producten. Je kunt hierbij denken aan keukenapparatuur, accessoires voor in huis, en andere handigheidjes. We maken graag een praatje met de bezoekers en drinken dan samen een kop koffie.

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk nou zo leuk?
Het samenwerken met de collega's, we hebben een vaste club op de woensdag en daarmee deel ik lief en leed. Deze collega's zie ik vaak meer dan mijn eigen vriendinnen. We werken al vijf jaar samen. Op feestdagen plannen we gezellige bijeenkomsten. Zo leer je deze collega's ook nog op een andere manier kennen. Inmiddels woon ik niet meer in de wijk Schadewijk, maar het zit wel diep in mijn hart. Mijn moeder heeft altijd in de Schadewijkstraat gewoond. Ik kom veel bekende uit de wijk tegen in De Ruilwinkel of wanneer ik door de buurt loop.

Het blijft voor mij altijd een gevoel van thuiskomen.

Heb je spullen die je niet meer gebruikt of heb je juist iets nodig, kom dan eens bij ons binnen gewandeld!
Schadewijkstraat 4b, naast basisschool De Teugelaar.

De Kledingbank

Hoe heet je?
Tonnie Vermeulen

Welk vrijwilligerswerk doe je en hoelang doe je dit al?
Ik ben al sinds 2008 betrokken bij de Kledingbank in Oss. We zaten eerst in de Leeuwerikstraat, daarna zijn we verhuisd naar de Ruwaard en sinds 2013 weer terug in de Schadewijk. In het begin hebben we samengewerkt met de Voedselbank, later zijn we apart verdergegaan, omdat we beide uit ons jasje groeiden. Binnen de Kledingbank werken we met tien vrijwilligers. Gezamenlijk zorgen we voor de sortering van binnengekomen kleding en schoenen. En voor de uitgifte houden we een administratie bij met vragen als; wie komt er 'winkelen', hoe groot is het gezin en wat hebben ze echt nodig, afhankelijk van het seizoen.

We werken met een afsprakenlijst, elke drie maanden mag een gezin dan een half uur komen kijken wat we in het assortiment hebben en per persoon tien stuks kleding of schoenen uitzoeken.

We hebben altijd een tekort aan zomer kinderjassen. Dus mochten de lezers kinderen hebben die uit hun jasje gegroeid zijn, wij staan erom te springen.

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk nou zo leuk?
Het omgaan met de vrijwilligers en het helpen van de mensen die ons bezoeken. Het liefste zouden we ook de mensen van buiten de regio willen helpen. Met het wijzigen van het beleid is dit niet meer mogelijk. Iedereen is aangewezen op een kledingbank binnen de eigen gemeente. In de jaren '80 zijn mijn vrouw en ik al druk geweest met de transporten naar Polen. Het helpen, het vrijwilligerswerk, dat zit in mijn bloed.

Ik ben erg blij met de vrijwilligers die hier bij de Kledingbank helpen. Samen houden we de hele boel draaiende.

En zeker niet onbelangrijk; ik ben op zoek naar een opvolger. Iemand die mijn taken als coördinator over kan nemen. Dus mocht je je geroepen voelen, neem dan even contact met ons op.

Kledingbank, Linkensweg 1a, 06-42861225.

Talentcentrum

Hoe heet je?
Martin van der Heiden

Welk vrijwilligerswerk doe je en hoelang doe je dit al?
Vanuit ONS welzijn werk ik als taalcoach op het talentcentrum. Ik geef Nederlandse les op 3 niveaus aan iedereen die het nodig heeft. Mijn leerlingen komen uit Columbia, Iran, Afghanistan, Polen, Turkije Dominicaanse Republiek en China.

Mijn lessen geef ik zoals ze dat zo mooi zeggen; een praatje met een plaatje. We werken vanuit een boek waar stap voor stap de niveaus opgeschroefd worden. Iedereen kan zich aanmelden, zelfs complete gezinnen.

Sommige komen les volgen omdat zij dit nodig hebben voor hun inburgering, andere omdat zij vragen krijgen van hun kinderen op de basisschool over het kofschip, -d / -t en andere taal technische vragen. Daarnaast help ik bij het maken van sollicitatiebrieven. Tijdens de lessen bespreken we soms ook persoonlijke zaken, daarbij probeer ik te helpen en door te verwijzen naar een contactpersoon binnen het Talentcentrum of een andere instantie die mogelijk verder zouden kunnen helpen.

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk nou zo leuk?
Het is prettig om iets terug te mogen doen voor de maatschappij na de gewerkte jaren. Via, via ben ik in het vrijwilligerswerk gerold en zou het niet meer willen missen. Iedereen komt hier om iets te leren, het is fijn om dan die kennis over te mogen dragen. Er is ook veel interactie met verschillende culturen.

Desondanks moet ik toch wel aangeven dat er erg veel behoefte is aan nieuwe vrijwilligers, ben je enthousiast en wil je je kennis van de Nederlandse taal overbrengen, dan is dit zeker de plek voor jou.

Talentcentrum, Linkensweg 1b, 0412-690200.

Wijkcentrum Schadewijk

Hoe heet je?
Hans Ballegooij

Welk vrijwilligerswerk doe je en hoelang doe je dit al?
In het wijkcentrum werk ik vaak achter de bar tijdens evenementen zoals het kienen (bingo) op maandag, bij het schaken op woensdag, bij ‘Eten doet ontmoeten’ op donderdag en zo af en toe bij een feestavond in het weekend.

Samen met Marietje zorg ik ervoor dat er een gezellige sfeer is en dat bezoekers van het wijkcentrum worden verzorgd bij hun natje en droogje.

Daarnaast begeleid ik ook andere vrijwilligers die nog moeten leren hoe het werkt bij een wijkcentrum. Zij hebben dan wat extra aansturing nodig, ze leren snel en dan is het fijn samenwerken.

Inmiddels ben ik alweer 3 jaar betrokken bij het wijkcentrum. Andere evenementen bij het wijkcentrum bezoek ik ook graag zelf, zoals de bevrijdingslunch, Halloween en de rommelmarkt.

Wat maakt jouw vrijwilligerswerk nou zo leuk?
Het is zo ontzettend fijn om deel uit te mogen maken van dit team. Je voelt je ontzettend gewaardeerd. Iedereen weet precies wat ze aan elkaar hebben en zodra het mogelijk is krijg je ook meer verantwoordelijkheden. Maar nooit meer dan je aan kan. Daar wordt heel erg veel rekening mee gehouden. Het voelt als familie, het wijkcentrum is een belangrijk onderdeel van mijn leven geworden.

Daarnaast krijg je ook veel waardering vanuit de buurt en de bezoekers. Ze missen je meteen wanneer je een dagje vrij bent. En dat vertellen ze dan ook graag bij de volgende ontmoeting. Dat is wat we hier doen, we ontmoeten elkaar en zorgen voor elkaar. Vanuit de vrijwilligers, het wijkcentrum en de bezoekers.

Wijkcentrum Schadewijk, Leeuwerikstraat 2, 0412-859037.

Hans van Ballegooij, vrijwilliger wijkcentrum