Weidevogelwijk kan op 11 manieren van het aardgas af

artikel-302

Hoe verwarmen we onze huizen als we van het aardgas afgaan? En hoe krijgen we warm water? Volgens een onderzoek van een adviesbureau kan dat in de Weidevogelwijk op 11 manieren. Deze mogelijkheden werden afgelopen maandagavond in wijkcentrum Schadewijk gepresenteerd aan het Meedenkteam Weidevogelwijk Aardgasvrij.

Welke warmteoplossing het beste bij de buurt past, is nog een hele uitdaging. Een collectief systeem waarop meerdere huizen zijn aangesloten, zoals een warmtenet? Of een individueel systeem alleen voor je eigen huis, zoals een warmtepomp? Om het meedenkteam overzicht te geven, heeft het adviesbureau de 11 aardgasvrije oplossingen in een tabel gezet.

De komende 2 maanden gaan het meedenkteam en de gemeente met elkaar in gesprek. Vooral over wat de inwoners nou écht belangrijk vinden om tot een voorkeur te komen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van het systeem. Of aan de ruimte die het inneemt in huis. Of hoeveel CO2 je ermee bespaart. Dit moet leiden tot 2 of 3 oplossingen waar de bewoners achterstaan.

De gemeente laat deze daarna verder onderzoeken. Zo wordt nóg duidelijker wat de kosten zijn en wat het voor de huizen betekent. Hoe lopen bijvoorbeeld straks de leidingen in huis? En moet het huis beter geïsoleerd worden? Belangrijke vragen waarop eerst antwoord moet komen. Pas dan kunnen de inwoners écht hun voorkeur uitspreken en deze laten voorleggen aan de gemeenteraad. Want die beslist.

Wil je meer weten over aardgasvrij wonen? Kijk dan op www.oss.nl/aardgasvrij.