Vluchtelingen uit Oekraïne in Oss. Lees wat jij kunt doen.

artikel-180

Zowel de gemeenteraad als het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Oss veroordelen de brutale aanval van Rusland op de Oekraïense soevereiniteit ten sterkste. 

Wethouder van Kessel: “Als gemeente zijn we geschrokken van de situatie in Oekraïne, en we leven mee met de getroffenen. Ook zijn we ons bewust van de effecten op onze inwoners: de zorgen die velen hebben over de oorlog. Soms over verwanten en vrienden uit of in oorlogsgebied. En bijvoorbeeld ook binnen de Osse Poolse gemeenschap.

En we zien ook heel veel initiatieven die door onze inwoners en instellingen worden opgezet. Dat typeert ons als Ossenaren, als het nodig is staan we klaar.

Ook als gemeente staan we in nauw contact met hulporganisaties. Voor de getroffenen in Oekraïne, en eventuele opvang hier. Waar het kan pakken we onze verantwoordelijkheid en rol.

Als college van B&W en gemeenteraad samen. Wij zijn als gemeente graag bereid hulp en ondersteuning te bieden voor Oekraïense vluchtelingen. Ook zijn er inwoners die graag iets willen doen.” Een overzicht:

Opvang vluchtelingen

Het Rijk en COA zorgen indien nodig voor grootschalige opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. En wij gaan op verzoek van hen op zoek naar passende oplossingen.

Wilt u andere hulp bieden?

  • U kunt zich melden bij Vluchtelingenwerk Oss. VluchtelingenWerk ondersteunt vluchtelingen en asielzoekers vanaf het moment dat ze worden opgevangen in Nederland. Op het platform staat meer informatie voor iedereen die Oekraïners en andere vluchtelingen in Nederland wil helpen.
  • Doneer via Giro555 aan de actie van de Nederlandse Samenwerkende Hulporganisaties voor Oekraïne. Zij bieden hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. En ze zorgen dat die hulp snel bij de mensen komt die dat het meest nodig hebben. Het Rode kruis geeft aan dat alle andere hulp heel goed bedoeld is, maar dat een donatie het meest gewenst is.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid. En hou www.oss.nl/oekraine en onze sociale media in de gaten voor updates.

Kijk voor meer informatie op www.oss.nl/globalgoals