Jan de Klijn stopt ermee na bijna 50 jaar

artikel-53

Een bijzonder tijdperk is voorbij. Jan de Klijn stopt na bijna 50 jaar met zijn naaimachine werk. De winkel aan de Hooghuisstraat zal op 30 juli voor het laatst open zijn. Veel is er niet meer te vinden in de winkel, het meeste is namelijk al opgeruimd en verkocht. Jan zelf is niet meer aanwezig. Hij is momenteel aan het revalideren en kan dus geen persoonlijk afscheid komen nemen. Het gaat inmiddels wel de goede kant op met hem.  Wegens gezondheidsredenen lukt het Jan dus niet meer om nog twee jaar door te gaan. Hij had graag de 50 jaar vol gemaakt. 

Twee jaar geleden hadden wij een interview met hem voor de wijkkrant. Deze kun je hieronder terug lezen: 

'Al 39 jaar zit Jan Klijn met zijn naaimachine winkeltje aan de Hooghuisstraat. Je kunt er terecht voor naaimachines en aanverwante artikelen. Ooit begonnen als monteur bij Singer is Jan expert op het gebied van (Singer)naaimachines. In die periode als monteur werd hem gevraagd om twee Singer winkels te runnen. Een in winkelcentrum De Ruwert, en een aan de Hooghuisstraat. Toen de brand het winkelcentrum in de Ruwaard in de as legde, heeft Jan besloten om de winkel aan de Hooghuisstraat over te nemen en zelfstandig verder te gaan.

Jan is met zijn 70 jaar nog steeds gelukkig in zijn winkel. Vooral het contact met klanten vind hij leuk. Je kunt er terecht voor reparaties aan naaimachines, hij verkoopt kleinvak-artikelen en er is een stomerij. Jan is de enige in de wijde omgeving die nog vakkennis heeft van naaimachines, maar of dit vak nog blijft bestaan in de toekomst is onzeker. Hij heeft zelf geen opvolger, maar hij hoopt dat er ooit iemand komt die dit zou willen leren. Zijn klanten komen van ver over de maas en van jong tot oud. Ondanks dat blijft de winkel iedere keer met de tijd meegaan. Tegenwoordig zijn mensen veel meer met duurzaamheid bezig. Men maakt zelf kleding of repareert ze. Nu zijn het vooral mondkapjes die gemaakt worden, dus de spullen zijn niet aan te slepen.

De wijk is sinds zijn start enorm veranderd. Doordat de Oostwal destijds werd doorgetrokken, werd zijn deel van de straat van het centrum afgesneden. Vroeger zaten hier dan ook veel meer winkels. Denk aan Lex van Mierlo en bakkerij Van Lier. Zelfs de markt stond toen hier in de straat. Maar gelukkig draait de buurman met zijn tattooshop als een tierelier. “Eric is echt een super gozer”, aldus Jan.

Helaas is het merk Singer de laatste jaren flink achteruitgegaan. Een sterk merk nu is bijvoorbeeld Yuki. Tegenwoordig heb je voor een prikkie naaimachines, maar als die kapot gaan, is de reparatie te duur. “Ik heb er hier 30 klaar staan om naar de stort te gaan. Het is echt een wegwerpmaatschappij geworden”.

De laatste jaren zie je ook veel jonge meiden langskomen voor advies. Jan adviseert dan eerst te starten met een goedkopere machine en als het ze bevalt, kunnen ze die machine weer inruilen voor een duurder exemplaar. Op deze manier kunnen ze eerst dingen uitproberen.'