"Het is meer dan breien. Het is een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten, verhalen kunnen delen"

artikel-360

In het hart van de Schadewijk komt een groep vrouwen elke week samen in het wijkcentrum om te breien en gezellig te eten. Voor velen van hen betekent deze wekelijkse bijeenkomst veel meer dan alleen handwerk; het is een bron van vriendschap en verbondenheid. 

Marjon verhuisde vijftien jaar geleden vanuit Rotterdam naar Oss. Ze werkte destijds bij Thomassen en Drijver waardoor ze in Oss terecht kwam. Haar verhuizing werd volledig betaald door haar werkgever, wat haar overgang soepel maakte. Via een advertentie in De Schadewijker wijkkrant over 'Eten doet Ontmoeten' kwam ze in het wijkcentrum terecht. Na een bezoek aan de locatie, nam ze de volgende dag meteen deel. "Ik kende meteen drie mensen, waaronder een oud-collega. Het was gelijk gezellig en nu zijn we vriendinnen geworden," vertelt Marjon met een glimlach.

Marjon

Nu komt ze elke week met een groep vrouwen samen om te breien en daarna samen te eten in het wijkcentrum. Marjon is momenteel bezig aan haar 75e paar sloffen en houdt een lijstje bij met alle namen van de mensen voor wie ze heeft gebreid. Tot 2016 was ze een fervent breister, maar na het overlijden van haar man kon ze het acht jaar lang niet opbrengen om de draad weer op te pakken. "Dit jaar heb ik het breien weer opgepakt. Het voelt goed om weer bezig te zijn," zegt ze.

Bep, oorspronkelijk afkomstig uit De Zilk, woont al vijftig jaar in Oss. Het breien begon voor haar als een activiteit thuis, samen met buurtgenoten. Nu komt ze al geruime tijd naar het wijkcentrum en is hier al vier jaar een vaste bezoeker. "Het breien verbindt ons, en het is altijd leuk om samen te zijn," aldus Bep.

Bets verhuisde twee jaar geleden naar Venray om dichter bij haar kinderen te zijn. Ze woonde altijd aan de Berghemseweg, maar keert nu elke twee weken terug naar het wijkcentrum voor de gezelligheid en de leuke activiteiten. "Ik heb nog niet gekeken of er een buurthuis is in Venray, maar ik kom hier graag voor de vertrouwde gezichten en de fijne sfeer," vertelt Bets.

Een Bron van Troost en Vriendschap
Voor deze vrouwen biedt het wijkcentrum een toevluchtsoord waar ze niet alleen hun passie voor breien kunnen delen, maar ook steun en gezelschap vinden. "Het is meer dan breien. Het is een plek waar we elkaar kunnen ontmoeten, verhalen kunnen delen en elkaar kunnen steunen," concludeert Marjon.

De verhalen van Marjon, Bep en Bets laten zien hoe belangrijk sociale interactie en gemeenschapsactiviteiten zijn voor het welzijn en de verbondenheid van mensen. Het wijkcentrum speelt hierin een cruciale rol, en deze wekelijkse bijeenkomsten zijn een bewijs van de kracht van gemeenschap en vriendschap.

Bets, linksvoor lekker aan een advocaatje