Groenlinks Oss schrikt van hoeveelheid grof huishoudelijk afval in de wijk

artikel-206

Groenlinks is geschrokken van de hoeveelheid grof huishoudelijk en sloopafval in de wijk. Raadslid Marcel Kranendonk stelt daarom vragen aan het college van B&W.

“Volgens verschillende reacties op social media blijkt het afval zich niet zonder reden in de openbare ruimte verzamelt. Voorafgaand aan de renovaties biedt BrabantWonen bewoners van de sociale huurwoningen de mogelijkheid om kosteloos grof huishoudelijk afval op te ruimen. Hiervoor plaatsen zij afvalcontainers van 6m3 waar bewoners tussen 10.00 en 12.00 uur hun afval in kwijt kunnen. Echter zijn deze containers tot twee keer toe vóór 10.00 uur al gevuld. Daarom heeft BrabantWonen de containers laten weghalen. Het moeilijke voor bouwers en bewoners is om onderscheid te maken tussen de verschillende containers die in de wijk worden geplaatst. Hierdoor komt, bewust of onbewust, afval in de verkeerde container terecht. Hoe het afval vanuit de containers vervolgens op straat is beland, is niet bekend.”

Een mobiele milieustraat is volgens GroenLinks een goede optie. “Ook de wijkraad Schadewijk ziet de hoeveelheid grof huishoudelijk afval in de openbare ruimte als een probleem. Daarom hebben zij het initiatief voor ‘de mobiele milieustraat’ een aantal keer uitgevoerd. Dit gaf inwoners van de Schadewijk de mogelijkheid om kosteloos hun grof huishoudelijk afval in te leveren. Dit initiatief draagt daarmee bij aan de leefbaarheid in de wijk maar zorgt ook voor ontmoeting. BrabantWonen en ONS welzijn dragen dit initiatief dan ook een warm hart toe. Zo worden de fysieke en sociale dilemma’s in de Schadewijk integraal aangepakt", aldus Marcel. 

Voor het afval in de Kuipers Rietbergstraat was al een melding gedaan via de BuitenBeter app. Vervolgens kreeg de bewoner de volgende reactie van de gemeente:
"De melding is afgewezen om de volgende reden: Dit zal blijven liggen. Het is hier geen algemene dumpplaats voor de buurt nu hier een renovatie in de wijk plaats vindt. Dit is al meerdere malen door de Gemeente Oss geruimd. Wij zullen hier niet aan de gang blijven. Dit zal dus blijven liggen totdat de bouw afgerond is. Tot die tijd zal er handhavend opgetreden worden."