Eerste zorgbuurthuis van Nederland opent deuren in de Schadewijk

artikel-260

In de Osse Schadewijk staat het eerste zorgbuurthuis van Nederland. Een laagdrempelig en kleinschalig zorghuis is het idee achter dit zorgbuurthuis. Het is een samenwerking van het vastgoedbedrijf Patrimonium, thuiszorgorganisatie Interzorg en de gemeente Oss. Het initiatief komt van Marie-Therese Janssen van de Osse SP.  Het zorgbuurthuis is gevestigd in de voormalige Sint-Adelbertschool (later buurthuis ‘t Hageltje) aan de Hagelkruisstraat.

Op 1 maart jongstleden is het pand opgeleverd. Het is een voorziening waar inwoners van Schadewijk kunnen wonen die een zorgvraag en/of een beperking hebben. Zodat zorgbehoevende ouderen in de eigen wijk kunnen blijven wonen, met hun mantelzorgers op loopafstand. Het zorgbuurthuis heeft 15 gestapelde sociale huurwoningen. Hiervan zijn 7 appartementen voor 2 personen en 8 eenpersoons appartementen. Ieder appartement heeft een eigen schuurtje voor fiets/scootmobiel, zijn volledig gasloos en hebben een eigen warmtepomp en zonnepaneel.

Het gebouw heeft een huiskamer die ook openstaat voor buurtbewoners om gezamenlijke activiteiten te ondernemen zoals koken, kaarten etc. Vanaf 1 april 2023 kunnen de eerste bewoners hun intrek nemen. 

Heb jij belangstelling voor één van de zorgwoningen dan kun je contact opnemen met:
Stichting Zorgbuurthuis ’t Hageltje
Hagelkruisstraat 13
5348 TB Oss
06-30034616

Artikel: Marga van de Ven
Foto's: Thijs Verhoeven