Dodenherdenking in Oss

artikel-191

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereldoorlog. Dit zijn militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Oss
Van 19.00 tot 20.45 uur is de dodenherdenking bij het oorlogsmonument aan de Nieuwe Hescheweg. De gastspreker dit jaar is Bisschop Gerard de Korte.

Namens de gemeente Oss is wethouder Thijs van Kessel bij de herdenking aanwezig.

De kranslegging namens de raad wordt gedaan door Hans Boerboom (VDG) en Herman van Kessel (PvdA).

Omleidingen 

We willen de verschillende plechtigheden op 4 mei ongestoord laten verlopen. Daarom zetten we diverse straten af. Daar waar nodig geven we omleidingen aan.

Vlag en protocol 4 mei

Op de avond van 4 mei hangen in Nederland de vlaggen halfstok uit respect voor de doden. De periode waarin de vlag halfstok hangt is van 18.00 uur tot zonsondergang. De vlag die we gebruiken is de Nederlandse vlag zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de 2 minuten stilte en wordt niet in top gehesen.

Kerkklokken mogen op 4 mei luiden vanaf 19.45 uur tot 19.59 uur

Daarna volgt het Taptoe-signaal. Dat is de muziek die jaarlijks de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het wordt gespeeld door een trompet of hoorn. Tussen 20.00 en 20.02 uur zijn we twee minuten stil. Daarna is iedereen uitgenodigd om de twee coupletten van het Wilhelmus mee te zingen.