Buurtwandelingen met professionals succesvol

artikel-282

Op 22 mei en op 19 juni heeft de buurtwandeling met diverse professionals die in de wijk actief zijn plaatsgevonden. Bij de professionals die in de Schadewijk actief zijn kun je denken aan Ons Welzijn, Politie, de Boa's, Brabant Wonen, de Gemeente Oss, het jongerenwerk, het Verdihuis, de energietransitie en BOTS, het Bewoners Overleg Team Schadewijk.

De bewoners van de buurt krijgen allen een uitnodiging om mee te lopen of bij de wijkcaravan, die altijd op een strategische plek in de buurt staat, hun verhaal te doen over wat hen bezighoudt in de wijk. De groep actieve bewoners die per buurt mee wandelt varieert maar het mee wandelen is de uitgelezen plek om met de wethouder, de wijkagent of de beheerder openbare ruimte van de gemeente de discussie aan te gaan. Daarvoor is deze wandeling bedoeld, om gevoelens te uiten, begrepen te worden, maar van de andere kant ook te horen dat zaken die soms een wat langere aanloop tijd hebben, ook direct kunnen worden opgepakt.

Roofvogelbuurt
De wandeling in de Roofvogelbuurt werd goed bezocht. Ook bij de wijkcaravan was er genoeg aanloop. Zaken die tijdens de wandeling in het oog sprongen was ook hier het zwerfvuil. Maar ook hard rijden en het negeren van éénrichtingsverkeer bijvoorbeeld. Wat ook speelt is de (over)bewoning door arbeidsmigranten en de daarbij vaak geziene verloedering rondom zo'n huis. Een ander punt waar vooral de hondenbezitters mee te maken hebben is het groenonderhoud aan de Adelaar. De medewerker openbare ruimte is met de buurtbewoner polshoogte gaan nemen naar de bewuste plek omdat deze niet direct in de route door de buurt lag. Ik ben benieuwd of hij iets voor de buurt heeft kunnen betekenen. Op 17 september bij de laatste buurtwandeling van dit jaar in de vogelbuurt zal ik hem er eens naar vragen. Na afloop van de wandeling werd er door de bewoners en professionals bij de wijkcaravan onder genot van een kopje koffie nog lang na gepraat.

Berghemseweg-Zuid
De buurtwandeling door de buurt Berghemseweg-Zuid op 19 juni jl. was een van de langste tot nu toe. Deze buurt kent ook weer een soort van onderverdeling met ieder zijn eigen problemen. Zo mist het Berghkwartier een hondenuitlaat veldje. Dit is door BOTS meteen opgepakt door een melding te maken op mijnbuurtoss.nl/schadewijk zodat buurtbewoners zich kunnen verenigen achter deze petitie door deze te ondertekenen. De wijkcoördinator kan er dan mee aan de slag. 

Afval dumpingen
Een ander punt wat tijdens de wandeling en bij de wijkcaravan veelvuldig aanbod kwam was de overlast voor de grote concentratie aan arbeidsmigranten in het gebied rondom de Visserskerk. De wijkagent en Boa's gaven aan dat zij daar hun handen aan vol hebben en het soms erg lastig communiceren is door de taalbarièrre en de kennelijke staat van sommigen. Wat in de in de buurt Berghemseweg-Zuid veel overlast geeft zijn de illegale dumpingen rondom de ondergrondse afvalcontainers. Dit is een probleem wat eigenlijk bij alle ondergrondse afvalcontainers in Oss speelt maar in het bijzonder de Schadewijk. Volgens de bewoners heeft het bonusplan averechts gewerkt, want volgens hen worden daardoor geen afvalzakken in de container gestopt om de bonus op te strijken. Een ander oplossing is de zakken voor plastic afval kleiner te maken zodat ze in de container passen, nu zijn ze te groot waardoor mensen deze te vol proppen en dus niet meer in de container past.

Als aandachtspunt voor de gemeente werd ook de veranderende status van hotel de Weverij aangekaart. Dit is nu een verzorgingshuis maar er is geen goede plek voor taxi's om terug te keren op de Oostwal. Voorts aandacht voor de situatie rondom de Goudmijnhof, de buurtbewoners ervaren daar veel overlast van hangjeugd, drugoverlast, vuurwerk afsteken en intimidaties naar de buurtbewoners toe. De buurtwandeling was niet zo druk bezocht als bij andere buurtwandelingen maar rondom de wijkcaravan voldoende levendigheid en diepgaande discussies over het wel en wee in de wijk.

Zo zie je dat de buurtwandeling een toegevoegde waarde is gebleken. De professionals en buurtbewoners komen met elkaar in contact wat lijdt tot meer wederzijds begrip en het besef dat niet alles in een dag kan worden opgelost, maar dat wij daar met z'n allen in de wijk aan moeten bijdragen. 

Zo is er binnenkort de buurtcamping in de Schadewijk van14-16 juli. Wil je daar meer van weten en meedoen kijk dan op https://debuurtcamping.nl/campings/buurtcamping-oss/ .

Jos Verhagen (BOTS)