Al 45 jaar Tuinvereniging de Kolkamp

artikel-204

Voor dit interview heb ik afgesproken met Theo Avezaath, secretaris van deze tuinvereniging en één van de vijf bestuursleden. Voordat het interview van start gaat kom ik erachter dat Theo docent is geweest aan de Mavo St. Jan en mij dus ook les heeft gegeven. We praten hier over de jaren 90 en het is leuk om oude herinneringen op te halen.

Terug naar de tuinvereniging. Deze is opgericht in 1977 en bestaat nu dus 45 jaar. Theo is zo’n 15 jaar betrokken en sinds 2015 bestuurslid. “Het mooie aan deze tuinvereniging is dat er 80 grote en kleine tuinen zijn en het leden bestand bestaat uit hele diverse leden. Naast mensen met de Nederlandse achtergrond, hebben we ook Syrische, Spaanse, Poolse, Turkse, Vietnamees, Chinees etc. Dat maakt het juist heel speciaal. Zij leren van ons hoe wij tuinieren en in de afgelopen jaren heb ik ook ontdekt dat zij hele andere vruchten en planten gebruiken. Je maakt kennis van elkaars manieren van tuineren en dat is wel heel leuk”, aldus Theo.

Of de vraag of leden onderling veel contact met elkaar hebben, legt Theo uit dat dat heel wisselend is. “Niet iedereen heeft elke dag tijd om langs te komen. En sommigen komen alleen in het weekend. En de wat ouderen komen elke dag en hebben op die manier ook weer hun sociale contacten”.

Biologisch tuinieren
Tegenwoordig zijn steeds meer mensen bezig met duurzaamheid, gezonder en gevarieerder eten. En daardoor worden de leden ook jonger. “Vroeger was de tuinvereniging echt een mannenbolwerk, vooral de oudere generatie. Tegenwoordig zie je ook steeds meer vrouwen alleen en jongere mensen die graag willen tuinieren. En de tuinen die mensen hebben worden kleiner. Vroeger had men vooral grote kavels van 200m2, maar nu zijn er ook tuintjes van 50-100 m2”.

Biologisch tuinieren is ook in opkomst. Dat wordt ook gepromoot door de tuinvereniging. Geen wisselteelt doen, geen kunstmest maar organische materialen, geen giffen maar gebruik maken van natuurlijke vijanden. Ook de oudere generatie is daar steeds meer mee bezig. “Waarom zou je al die moeite gaan doen met die bestrijdingsmiddelen. Dan kun je net zo goed in de winkel gaan kopen. Groente en fruit in de winkels zien er altijd gelikt uit, maar dat is natuurlijk niet zomaar. Een appel met een vlekje is ook gewoon prima eetbaar”.

Inbraken
De afgelopen jaren heeft de tuinvereniging te maken gehad met diverse inbraken“Ja, dat is heel triest. We doen als vereniging ontzettend ons best om het voor de leden betaalbaar te houden. We zitten toch met kosten zoals kavelhuur aan de gemeente, de elektra, het water, onderhoud etc. En zo’n inbraak kost onnodig veel tijd om het te repareren maar ook veel geld. En er valt nauwelijks wat te halen hier”.  

Twee keer per jaar organiseert de tuinvereniging een kofferbakverkoop. Met dit geld kunnen zij weer investeren in onderhoud. “We hebben net 150m2 hekwerk vervangen. Dit hebben we tweedehands kunnen kopen en we moeten nog een deel vervangen. Dat zijn zaken die nodig zijn en dat geld hebben we dus hard nodig”.

Mensen die belangstelling hebben in een tuin kunnen altijd vrijblijvend een afspraak maken. Men krijgt dan een rondleiding en wordt wat informatie over de vereniging verteld. Er is een kleine wachtlijst en er wisselt ieder jaar wel wat. Je kunt hiervoor contact opnemen met Theo via dekolkamposs@gmail.com .

Door: Thijs Verhoeven