5 tips voor een inbraakvrije zomervakantie

artikel-218

Nog even en de vakanties beginnen weer voor de meesten van ons. Dit betekent dat er veel mensen naar allerlei bestemmingen gaan om vakantie te vieren. In de afgelopen periode dat corona nadrukkelijk aanwezig was, waren de mensen meer thuis en nam het aantal woninginbraken drastisch af. Deze zomer zal dit anders zijn dan voorgaande jaren. Men gaat er weer op uit en is het belangrijk om de juiste preventie maatregelen te treffen.

Een inbraak in de woning heeft een forse impact en kan veel schade veroorzaken, zowel in goederen als mentaal. Daarom is het belangrijk om hier heel alert op te zijn, om dit zoveel mogelijk te voorkomen. Het begint er natuurlijk al mee dat je heel goed hang- en sluitwerk dient te hebben, om er voor te zorgen dat de dievengilde niet zo makkelijk ramen en deuren kan open krijgen.

Daarnaast is het belangrijk om voor een sociale controle te zorgen. Mogelijk kun je ervoor zorgen dat er toch regelmatig iemand in de woning komt. Bijvoorbeeld om er voor te zorgen dat er niet teveel post zichtbaar op één plaats ligt. Dat men in de avond de gordijnen sluit en in de ochtend weer opent.

Laat jouw buren weten dat je op vakantie bent, zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden.

Laat wat verlichting branden in de avond/nacht.

Laat het een bewoonde indruk lijken. Laat iets staan of dat het lijkt dat er iemand in de woning is.

Voor degene die met caravan of camper op vakantie gaan; laat deze niet eerst dagen bij de woning staan. Het gebeurt nogal eens dat men deze meerdere dagen op de oprit zet om in te laden. Dit wordt gezien en als de caravan of camper weg is, kan dit aanleiding zijn voor de dievengilde om de woning in te gaan.

Dus:

  1. Vraag iemand je huis een bewoonde indruk te geven.
    - de post weghalen en gordijnen afwisselend open of dicht doen.
  2. Laat je huis niet te opgeruimd achter.
    - Laat wat spullen rondslingeren, zet koffiekopjes op tafel en laat post liggen zodat het huis een bewoonde indruk maakt. Registreer je waardevolle spullen in de stopheling app.
  3. Automatische verlichting in en om het huis.
    - Net als tijdens de lockdown was het licht thuis vaak aan. Met schakelklokken of smart-verlichting lijkt een huis bewoond. Stel dit in voor in het hele huis. Ook boven. Rond het huis schrik je inbrekers af met goede (automatische) verlichting.
  4. Schreeuw niet van de daken dat je met vakantie bent.
    - Iedereen is tegenwoordig online en op social media, kwaadwillenden ook. Zorg dat een potentiële inbreker niet via social media te makkelijk weet of en hoe lang je weg bent.
  5. Zie je iets verdachts in de straat of buurt meld het dan bij de politie.

    We kunnen nu weer heerlijk op pad. Help je buurtbewoners door als je iets verdachts ziet in je straat of wijk – 112 te bellen. Want, 112: daar vang je boeven mee.